Stäng
Hem

Familjeföretaget Axel Johnson grundades 1873 och drivs nu i fjärde och femte generationen. 

Vår tyngdpunkt ligger inom mat men vi har verksamheter som spänner över områden som industri, IT-lösningar, skönhet, hälsa och solenergi. Genom våra bolag träffar vi över en och en halv miljon kunder om dagen. Vi ska vara en positiv förändringskraft i de samhällen de är en del av.  Tillsammans har våra verksamheter cirka 25 000 anställda. År 2021 var Axel Johnsons konsoliderade nettoomsättning 94,7 miljarder kronor. Det gör Axel Johnson till ett av Nordens största företag inom handel och tjänster. Med handel som utgångspunkt har koncernen bytt form och skepnad genom åren. Däremot har viljan och drivkraften att förändras i kombination med att långsiktigt utveckla lönsamma affärer varit intakt. Det är en företagstradition Axel Johnson bygger vidare på.

Värderingsstyrt ägande
Axel Johnsons värdegrund och långsiktighet utgör en viktig gemensam plattform för hela koncernen. Genom långsiktigt, aktivt och värderingsstyrt ägande kan Axel Johnson påverka. Vi arbetar med en decentraliserad organisation där resurser och operativt ansvar finns i respektive koncernbolag. Påverkan sker genom ett värderingsstyrt styrelsearbete och Axel Johnson representeras i samtliga bolags styrelser. Varje bolag inom koncernen ansvarar för sin egen resultatutveckling, kapitalbindning och medarbetarförsörjning. Genom koncerngemensamma funktionsgrupper främjas samarbeten och erfarenhetsutbyte inom hela Axel Johnson-koncernen. Samverkan präglas av tydliga operationella krav i kombination med ett stort engagemang och närhet till affären.

Våra koncernbolag
Axel Johnson International är en industrigrupp som förvärvar, bygger och utvecklar företag som tillhandahåller produkter och tjänster till industriföretag.
Axfood är en ledande koncern inom dagligvaruhandel i Sverige, och består av en familj av särskiljande matkoncept som samverkar.
AxSol bildades 2019, och samlar våra investeringar inom solenergisektorn.
Dustin är en ledande onlinebaserad it-partner som säljer it-produkter och tjänster, med verksamhet i Norden och Benelux.
KICKS är Nordens ledande skönhetskedja och erbjuder ett helhetskoncept inom makeup, doft, hudvård och hårvård.
Martin & Servera är Sveriges ledande restaurang- och storköksspecialist som dagligen levererar färskvaror, livsmedel, drycker, tjänster, utrustning och kunskap till restauranger, kaféer, butiker, barer och storkök.
Novax är en aktiv och långsiktig ägarpartner som investerar i små- och medelstora tillväxtbolag.

Investeringar utanför koncernbolagen
Vi investerar i tillväxtbolag och andra entreprenörsdrivna företag, främst inom ramen för Novax, men vi har också direkt ägande i ett antal företag. Skincity är en hudvårdsklinik online. Mitt Liv är ett icke vinstdrivande företag som arbetar för ett inkluderande samhälle.

Våra koncernbolag

Axel Johnson International är en industrigrupp som förvärvar och utvecklar teknikföretag inom utvalda nischmarknader. >
Axfood är en ledande koncern inom dagligvaruhandeln i Sverige. >
Dustin är en ledande onlinebaserad IT-partner i Norden och Benelux. >
Novax är en aktiv och långsiktig ägarpartner som investerar i små- och medelstora tillväxtbolag. >
KICKS Group är Nordens ledande skönhetsaktör och består av KICKS och Skincity.
>
Martin & Servera är Sveriges ledande restaurang- och storköksspecialist. >
AxSol är Axel Johnsons yngsta bolag, som startades kring årsskiftet 2019/2020 för att samla investeringar inom solenergi >