Stäng
Hem

Familjeföretaget Axel Johnson grundades 1873 och drivs nu i fjärde och femte generationen. Genom våra bolag möter vi dagligen en miljon kunder som köper koncernbolagens varor och tjänster.

Axel Johnson bygger och utvecklar lönsamma verksamheter inom handel och tjänster på den europeiska marknaden, med tyngdpunkt i Norden. Tillsammans har våra verksamheter cirka
22 000 anställda och vi är handelspartner med tusentals företag över hela världen. År 2018 var Axel Johnsons konsoliderade nettoomsättning cirka 82 miljarder kronor. Det gör Axel Johnson till ett av Nordens största företag inom handel och tjänster. Med handel som utgångspunkt har koncernen bytt form och skepnad genom åren. Däremot har viljan och drivkraften att förändras i kombination med att långsiktigt utveckla lönsamma affärer varit intakt. Det är en företagstradition Axel Johnson bygger vidare på.

 

Värderingsstyrt ägande
Axel Johnsons värdegrund och långsiktighet utgör en viktig gemensam plattform för hela koncernen. Genom långsiktigt, aktivt och värderingsstyrt ägande kan Axel Johnson påverka. Vi arbetar med en decentraliserad organisation där resurser och operativt ansvar finns i respektive koncernbolag. Påverkan sker genom ett värderingsstyrt styrelsearbete och Axel Johnson representeras i samtliga bolags styrelser. Varje bolag inom koncernen ansvarar för sin egen resultatutveckling, kapitalbindning och medarbetarförsörjning. Genom koncerngemensamma funktionsgrupper främjas samarbeten och erfarenhetsutbyte inom hela Axel Johnson-koncernen. Samverkan präglas av tydliga operationella krav i kombination med ett stort engagemang och närhet till affären.

Våra koncernbolag
Axel Johnson International är en industrigrupp som förvärvar, bygger och utvecklar företag som tillhandahåller produkter och tjänster till industriföretag.
Axfood är ett av Sveriges ledande bolag inom dagligvaruhandeln, som levererar bra och
hållbar mat.
Dustin är en av Nordens ledande återförsäljare av IT-produkter med tillhörande tjänster.
KICKS är Nordens ledande skönhetskedja och erbjuder ett helhetskoncept inom makeup, doft, hudvård och hårvård.
Martin & Servera är Sveriges ledande restaurang- och storköksspecialist som dagligen levererar färskvaror, livsmedel, drycker, tjänster, utrustning och kunskap till restauranger och storkök.
Novax är en aktiv och långsiktig ägarpartner som investerar i små- och medelstora tillväxtbolag.
Åhléns är Sveriges ledande varuhuskedja med skönhet, hem och mode under ett och
samma tak.

Dessutom har vi ägande i entreprenöriella mindre bolag. Genom D-Ax investerar vi i digitala startup-bolag, främst inom mat och handel och har nu ägande i sex bolag. Dessutom är vi huvudägare i Amazing Brands, som utvecklar och säljer produkter inom kosmetik, doft och hygien. Vi är också delägare i Mitt Liv som är ett icke-vinstdrivande företag som genom mentorskap, utbildning och rekrytering arbetar för ett inkluderande samhälle och en arbetsmarknad som värdesätter mångfald. Under 2017 förvärvade vi 70 procent av Skincity, en hudvårdsklinik online.

 

Axel Johnson-koncernen på en minut:

 

 

Våra koncernbolag

Axel Johnson International är en industrigrupp som förvärvar och utvecklar teknikföretag inom utvalda nischmarknader. >
Axfood är ett av Sveriges ledande bolag inom dagligvaruhandeln med ambitionen att leverera bra och hållbar mat. >
Dustin är en ledande onlinebaserad IT-partnemed verksamhet i Norden och Nederländerna. >
Åhléns är Sveriges ledande varuhuskedja med skönhet, hem och mode under ett och samma tak. >
Novax är Axel Johnsons investeringsbolag som letar upp tillväxtföretag som söker partner för att växa. >
KICKS är Nordens ledande skönhetskedja och erbjuder ett helhetskoncept inom makeup, doft, hudvård och hårvård. >
Martin & Servera är Sveriges ledande restaurang- och storköksspecialist. >
Skincity är en hudvårdsklinik online som erbjuder ett noggrant utvalt sortiment. >