Stäng
Hem

Investeringen är en satsning på alternativa proteiner och ytterligare ett exempel på Novax långsiktiga och målmedvetna fokus på investeringar i matvärdekedjan. Prolupin reser totalt 14 miljoner euro i tillväxtkapital.

Prolupin utvecklar och tillverkar alternativa, växtbaserade proteiner och mejeriprodukter baserade på lupin. Bolaget grundades 2010 i tyska Bremen som en spin-off utifrån över 20 års forskning på Fraunhofer Institute, ett av Europas största forskningscenter för tillämpad forskning och utveckling. Prolupins teknologi kan förädla proteinet ur baljväxtsläktet lupin. Ett sortiment av proteiner med unika funktionella egenskaper säljs till livsmedelsproducenter som insatsvara, och används som ingredienser i Prolupins egna växtbaserade mejeriprodukter med varumärket Made with Luve. Utbudet omfattar idag bland annat växtbaserad yoghurt, glass och mjölkdryck på den tyska marknaden. Under 2019 omsatte Prolupin cirka 6 miljoner euro.

Bolagets patenterade förmåga att isolera proteiner ur den rikligt förekommande lupinväxten ger dem möjlighet att bli en ledstjärna inom hållbara proteiner och att skapa värde både som leverantör till livsmedelsindustrin och genom egna produkter.

Novax investerar jämte belgiska Capricorn Partners Sustainable Chemistry Fund, en aktör med en snart 30-årig historia av investeringar i teknologibolag. Tillsammans med ledningen ser vi nu fram emot att expandera distributionsaffären av Prolupins unika växtbaserade protein.

Joakim Skarborg, vd på Novax:

”Prolupin är Novax första investering i det stora skiftet mot en ökad andel vegetabiliska proteiner, där vi ser en snabbt ökande efterfrågan. Som en del av Axel Johnson är det naturligt att Food är en av våra fokussektorer där vi med kunskap, erfarenhet och långsiktighet vill vara den mest relevanta partnern för ledande bolag och entreprenörer. Novax vill investera i bolag som har potential att göra betydande avtryck på sina respektive marknader och Prolupin är ett utmärkt exempel: de adresserar en matvärdekedja i förändring, där ändrade konsumentpreferenser, hållbarhet och kommersiell potential går hand i hand. Vi är glada att välkomna Prolupin till Novaxfamiljen och ser fram emot att stödja vd Malte Stampe och teamet i arbetet för att utveckla produkten och accelerera tillväxten.”

Axel Johnsons investeringsbolag Novax är sedan tidigare ägare i Food-bolagen Matsmart och Winnow. Övriga investeringar inkluderar Academic Work, ApoEx, Bruce, Disruptive Materials, Filippa K, Hedvig, RCO, STC, Voyado, Leeroy, Datema, Apohem och Personalkollen.


För mer information, kontakta:
Joakim Skarborg, vd, Novax
joakim.skarborg@novax.se
+46 70 829 06 07