Stäng
Hem

Axel Johnsons investeringsbolag Novax investerar i Gårdsfisk, en tillverkare av landbaserad fiskuppfödningsteknologi och producent av fisk uppfödd på land. Med det nya kapitalet ska Skåne-baserade Gårdsfisk accelerera produktion, teknologisk utveckling och distribution för att göra det ännu enklare för svenska konsumenter att få tillgång till både god och hållbart producerad fisk. Investeringen sker i samband med en större kapitalanskaffning i bolaget, där Novax nu ansluter till ägarskaran jämte den strategiska medinvesteraren och kommersiella partnern HK Scan.

Gårdsfisk säljer redan idag sina fiskprodukter under eget varumärke i svenska matbutiker. Bolagets verksamhetsmodell bygger på att teknikutvecklingen sker centralt, medan fiskuppfödningen sker hos lokala lantbrukare, med löpande driftsupport från Gårdsfisk. På lantbruket kan man på åkrarna nyttja de biprodukter som skapas av fiskuppfödningen, som gödsel och vatten. På så sätt bildas ett integrerat vatten- och lantbruk. Hela Gårdsfisks system är designat för att minimera miljöpåverkan, med ambition att skapa världens mest hållbara fisk.

Investeringen markerar Novax fortsatta och växande engagemang inom Framtidens Mat, med fokus på innovativ teknologi i en värdekedja under omställning mot mer hållbara tillverkningsmetoder och hälsosamma ingredienser och matvaror.

Pär Warnström, sektoransvarig för Framtidens Mat på Novax:

”Vi är mycket glada att få kroka arm med Johan, Mikael och teamet i expansionsresan framåt. Gårdsfisk har utvecklat ett modulärt och skalbart helhetssystem för hållbar fiskuppfödning, med en tydlig vision om att utveckla fiskeindustrin till det bättre. Fisk har en betydande roll i det stora proteinskiftet, och landbaserad fiskuppfödning är ett exempel på hur innovativ teknologi kan forma en ny, mer hållbar värdekedja för matproduktion. I Gårdsfisk ser vi att både team, teknologi och verksamhetsmodell har potential att nå stor skala, och vi ser fram emot att få stödja Johan, Mikael och teamet i arbetet med att accelerera tillväxten framöver.”

Om Novax
Novax är Axel Johnsons investeringsbolag och en långsiktig och aktiv partner för tillväxtbolag. Genom att investera i, stötta och utveckla små och medelstora företag är vi med och bygger framgångsrika bolag och framtida ben för Axel Johnson. Novax arbetar med fyra huvudsakliga fokussektorer: Hälsa & Friskvård, Teknisk säkerhet, Framtidens mat, samt Digital infrastruktur för retail. Novax investeringar inkluderar bland annat ApoEx, Apohem, Bruce, Datema, Filippa K, Hedvig, Matsmart, Personalkollen, Prolupin, RCO, STC och Voyado. www.novax.se

Kontaktpersoner:
Pär Warnström, sektoransvarig Framtidens Mat, Novax
par.warnstrom@novax.se
+46 73 052 24 52