Niclas Palmstierna ny vd på Novax

2024-04-23

Niclas Palmstierna

Niclas Palmstierna tillträder som ny vd för Novax i juni. Niclas Palmstierna har en bakgrund som bland annat vd för Tele2 Sverige och för tandvårdsbolaget Oral Care. Novax är Axel Johnsons investeringsarm med uppdraget att bygga betydande framtida ben för gruppen med fokus på områdena Framtidens mat, Preventiv hälsa och Teknisk säkerhet.

Niclas Palmstierna inledde sin karriär inom Kinnevikgruppen och hade tidigt ledande roller, bland annat som Sverige-vd och Norden-ansvarig i koncernledningen för Tele2 under fem år. Därefter har han som vd utvecklat och byggt upp tandvårdsbolaget Oral Care. Niclas har erfarenhet av flera branscher som är viktiga för Novax, som hälsa och livsmedel. Därutöver har han arbetat i ledande roller som vd, ordförande och i styrelser för ett antal bolag.

Thomas Ekman, vd för Axel Johnson och ny styrelseordförande för Novax:

”Niclas Palmstierna har en bred erfarenhet av att framgångsrikt leda och utveckla både storbolag och tillväxtbolag. Niclas har därtill ett starkt och engagerat ledarskap och en syn på bolagsbyggande som stämmer överens med Axel Johnsons övertygelse om företag som en av de starkaste krafterna för positiv samhällsutveckling. Tillsammans med kollegorna på Novax har vi fantastiska möjligheter att utveckla viktiga framtida bolag inom Axel Johnson.”

Niclas Palmstierna, tillträdande vd Novax:

”Jag gillar verkligen långsiktigheten och värderingarna som Axel Johnson och Novax står för. Det känns spännande att tillsammans med ett skarpt och duktigt team identifiera intressanta entreprenörer för att sedan stötta verksamheterna i deras mognad och uppbyggnad. Att dessutom göra det med ett hållbart tillvägagångssätt, för att skapa positivt avtryck samtidigt som vi bygger värde, gör uppdraget än mer intressant.”

Novax investerar i och utvecklar små och medelstora tillväxtbolag med fokus på sektorerna Framtidens mat, Preventiv hälsa och Teknisk säkerhet. Bland bolagen inom dessa områden finns Aqua Dental, STC och Apohem, det digitala lås- och passersystemsbolaget RCO Group och ingrediensgruppen Ingå Group.

Omsättningen i de av Novax majoritetsägda bolagen var ifjol 2,3 miljarder kronor. Den totala omsättningen i samtliga bolag där Novax är delägare var 18,6 miljarder kronor.