Stäng
Hem

Hédi Frieds ”Frågor jag fått om Förintelsen” till alla niondeklassare

Boken ”Frågor jag fått om Förintelsen” samlar frågor som Hédi Fried fått under sina år av föreläsningar i skolor. Axel Johnson, myndigheten Forum för levande historia och bokförlaget Natur & Kultur har gått samman i ett omfattande projekt och delar under hösten ut boken, inklusive en lärarhandledning, till alla Sveriges högstadieskolor.

Hédi Fried föddes 1924 i staden Sighet och kom efter befrielse från koncentrationsläger i Auschwitz till Sverige. I över trettio år har hon rest runt i svenska skolor för att tala om sina egna erfarenheter från Förintelsen. Samtliga skolor som har elever i åk 9 kommer under augusti månad att få klassuppsättningar av Hédi Frieds bok ”Frågor jag fått om Förintelsen”. Sammanlagt skickas 100 000 böcker ut.

– I dag blåser vindar i Europa som gör att vi på Axel Johnson är än mer övertygade om vikten av att vara en positiv förändringskraft i samhället. För våra kommande generationers skull vill hjälpa till att bryta den okunskap som vi tror ligger bakom dessa vindar. Det som Hédi upplevt får inte glömmas bort, säger Caroline Berg, styrelseordförande, Axel Johnson.