Stäng
Hem

Axel Johnson investerar 177 miljoner norska kronor i solenergibolaget Otovo

Det norska solenergibolaget Otovo tar in 150 miljoner norska kronor i en investeringsrunda som leds av Axel Johnson.

Axel Johnson, Otovo och Otovos grundare har nått ett avtal där Axel Johnson kommer att investera 177 miljoner norska kronor i Otovo, till en teckningskurs om NOK 95 per aktie. Investeringen i Otovo är den andra på kort tid som Axel Johnson genomför inom solenergisektorn. Tidigare i år meddelades att Axel Johnson gått in som ägare i solcellsbolaget Eneo.

– Vi tror starkt på den centrala roll som solenergi kommer att spela i framtidens energisystem, och med den här investeringen ökar vi markant vår närvaro inom området. Otovo passar perfekt in i vår investeringsstrategi, med sin ambition att hjälpa hushåll att snabbt och enkelt nyttja solenergi, med hjälp av teknologi som sänker kostnaderna för konsumenten, säger Stina Andersson, COO på Axel Johnson.

Otovo är en Oslo-baserad plattform för distribuerade energiinstallatörer, fokuserad på solenergisystem för bostäder. Otovo erbjuder genom sin plattform en start-till-mål-service för hushåll som vill nyttja solenergi. Företaget, som grundades 2016, finns i Norge, Sverige, Frankrike och Spanien och siktar på vidare geografisk expansion.

– För Otovo innebär stödet från en av Europas mest framåtriktade detaljhandelsgrupper och den finansiella förstärkning detta innebär, en bekräftelse på att vi är på väg att bygga en europeisk marknadsledare inom solenergi för konsumenter, säger Andreas Thorsheim, vd och grundare av Otovo.

Nyemissionen, som tecknas full ut av Axel Johnson och befintliga aktieägare, innebär att bolaget kommer att tillföras cirka 150 miljoner norska kronor. Axel Johnson kommer i tillägg till nyemitterade aktier även köpa aktier från existerande ägare för att uppnå den totala investeringen om 177 miljoner norska kronor. Företagets värdering post-money kommer att vara omkring NOK 806 miljoner. Otovo har i tidigare finansieringsrundor tagit in NOK 200 miljoner i eget kapital.

Investeringen har godkänts av Axel Johnsons och Otovos respektive styrelse, och ett nytt aktieägaravtal har accepterats av de nödvändiga 95% av aktieägarna för att träda i kraft.

Transaktionen beräknas slutföras i samband med Otovos bolagsstämma den 29 november.