Stäng
Hem

Styrelse

I Axel Johnsons styrelse sitter för närvarande tretton personer. Ordförande är, sedan mars 2015, Caroline Berg.

(Ej i bild: Tomas Franzén, Anna Ryott, Jonas Samuelson och Anders Helsing)

Caroline Berg, Styrelseordförande sedan mars 2015 och ledamot av styrelsen sedan 2014.
Caroline är också ordförande för Martin & Servera och Erik och Göran Ennerfelts fond för svensk ungdoms internationella studier. Caroline är vice ordförande för Nordstjernan samt ledamot av styrelsen i Axfast, Axfood, Dustin, Axel och Margaret Ax:son Johnsons Stiftelse och Handelshögskolans Advisory Board. Mellan 2006-2014 var Caroline direktör för Human Development och Kommunikation på Axel Johnson.

Marie Ehrling, Vice ordförande och ledamot av styrelsen sedan 2012.
Marie är också styrelseordförande i Telia Company och Securitas, och ledamot av styrelsen i Axel Johnson International. Vidare är Marie ordförande i Handelshögskolan SSE Advisory Board samt ledamot av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin (IVA) och Hedersdoktor vid SSE. Tidigare var Marie vd för Telia Sonera Sverige, och dessförinnan arbetade hon för SAS-koncernen under 20 år i olika roller, bland annat som chef för SAS Airlines.

Antonia Ax:son Johnson, Ledamot av styrelsen sedan 1982.
Antonia är styrelseordförande i Axel Johnson Holding AB och i Axel och Margaret Ax:son Johnsons Stiftelse. Hon är ledamot av styrelsen i Axel Johnson Inc., Axfast, Axfood och Axel och Margaret Ax:son Johnsons Stiftelse för Allmännyttiga ändamål samt grundare och ledamot i Axfoundation. Antonia är hedersdoktor på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm samt på Middlebury College, USA.

Anders Dahlvig, Ledamot av styrelsen sedan 2010.
Anders är också styrelseordförande i Inter Ikea Holding BV och ledamot av styrelsen i H&M, Oriflame, Resursbank, Kingfisher och Pret-A-Manger. Under tio år, fram till 2009, var Anders vd och koncernchef för IKEA.

Göran Ennerfelt, Ledamot av styrelsen sedan 1975.
Göran är också vd i Axel Johnson Holding samt styrelseordförande i Axfast och kapitalförvaltningsverksamheten AltoCumulus. Tidigare var Göran vd och koncernchef i Axel Johnson (1979 – 2007) och bland annat ordförande i Studieförbundet Näringsliv och Samhälle (SNS), Utrikeshandelsföreningen (Sveriges Allmänna Exportförening) samt i Svensk Handel.

Tomas Franzén, Ledamot av styrelsen sedan 2018.
Tomas är också vd på Bonnier sedan 2014. Han var tidigare VD på Com Hem och Eniro. Han är styrelseordförande i Tv4 och ledamot av styrelsen i C More Entertainment, Dagens Nyheter, Adlibris, Dustin och Intelligent Micro Systems Data.

Alexandra Mörner, Ledamot av styrelsen sedan 2005.
Alexandra är också arbetande styrelseordförande i Axfoundation, Antonia Ax:son Johnsons Stiftelse för Miljö och Utveckling samt styrelseordförande i Axel Johnson Inc. Alexandra är ledamot i flera styrelser inom Axel Johnson Gruppen och har så varit sedan mitten av 90-talet, och var tidigare chef för Axstores Butikskedjor och dessförinnan Investment Manager på Novax.

Lars Olofsson, Ledamot av styrelsen sedan 2013.
Lars är också vice styrelseordförande i TCC, vice ordförande i Axfood, vice ordförande i Smarteye och ledamot av styrelsen i Bata Shoes och Compass LTD samt Senior Adviser till SICPA SA. Tidigare var Lars vd och ordförande i den franska livsmedelskedjan Carrefour och vice vd i Nestlékoncernen.

Anna Ryott, Ledamot av styrelsen sedan 2018.
Anna är också arbetande styrelseordförande på Summa Equity. Hon har varit vd för Swedfund, den svenska statens utvecklingsfinansiär, generalsekreterare för SOS Barnbyar och vice generalsekreterare för UNICEF Sverige. Tidigare har hon också arbetat på McKinsey, Hagströmer & Qviberg och som byråchef och vice vd för Storåkers McCann. Anna är också ledamot av styrelsen i Norrsken Foundation.

Jonas Samuelson, Ledamot av styrelsen sedan 2018.
Jonas är också vd och koncernchef på Electrolux. Jonas har varit på Electrolux sedan år 2008 och är vd och koncernchef sedan år 2016. Han har tidigare arbetat inom bland annat SAAB Automobile och General Motors och är även ledamot av styrelsen i Polygon AB.

Ledamöter utsedda av arbetstagarorganisationer:

Anders Helsing, Ledamot av styrelsen sedan 2018.
Anders är anställd i Axfood och arbetstagarrepresentant för Unionen.

Lilian Mårelius, Ledamot av styrelsen sedan 2011.
Lilian är anställd i Åhléns och arbetstagarrepresentant för Handelsanställdas förbund.

Rasmus Tallén, Ledamot av styrelsen sedan 2000.
Rasmus är anställd i Martin & Servera och arbetstagarrepresentant för Handelsanställdas förbund.

Ledning

Mia Brunell Livfors, VD och koncernchef
Mia tillträdde som vd för Axel Johnson 2015 och var dessförinnan rådgivare och styrelseledamot i bolaget. Dessförinnan var Mia verksam inom Kinnevik i 22 år varav de senaste åtta åren som vd för Investment AB Kinnevik. Mia studerade på Ekonomlinjen vid Stockholms universitet.

Styrelseuppdrag: Ordförande i Axel Johnson International, Axfood, Dustin Group AB, KICKS och Åhléns. Ledamot av styrelsen i Martin & Servera, Stena AB och Efva Attling Stockholm AB.

 


Camilla Wideroth, Ekonomi- och finansdirektör

Camilla har jobbat inom koncernen i åtta år, först inom Axel Johnson International och de senaste tre och ett halvt åren på Axel Johnson AB som Head of group financial control. Innan dess jobbade Camilla i 15 år på KPMG, först som revisor och därefter som konsult i samband med börsbolagens införande av IFRS. Camilla studerade internationella ekonomlinjen
vid Linköpings universitet.

Styrelseuppdrag: Ledamot i Axel Johnson International, KICKS, Åhléns, Martin & Servera och Amazing Brands.

 

 

Pia Anderberg, Direktör HR och förnyelse
Pia började på Axel Johnson år 2014. Hon har tidigare varit vd och delägare i Samsari samt partner och delägare av Novare Human Capital. Pia började sin karriär på BTS Group där hon under 14 år var verksam i olika roller, senast som Global partner och ansvarig BTS Europa. Pia är civilekonom från Uppsala universitet.

Styrelseuppdrag: Styrelseordförande i Mitt Liv samt ledamot i Åhléns, Novax, Hyper Island, DIB Services AB och STRAX AB. 

 

 

Kerem Yazgan, Direktör kommunikation och hållbarhet
Kerem började på Axel Johnson år 2016 och är ansvarig för kommunikations- och hållbarhetsfrågor. Han var tidigare VD och delägare på analysföretaget United Minds och seniorkonsult på Prime. Dessförinnan var han politiskt sakkunnig i Regeringskansliet och egenföretagare. Kerem har kandidatexamen från Stockholms universitet.

Styrelseuppdrag: Styrelseordförande i Amazing Brands samt ledamot i KICKS, Skincity och HUI Research

 

Jacob Wall, Direktör affärsutveckling
Jacob började på Axel Johnson år 2015 och är ansvarig för affärsutveckling. Jacob var tidigare partner och rådgivare vid företagsaffärer på ABG Sundal Collier och dessförinnan vice VD och medgrundare till hedgefonden Alcur samt arbetade i nio år som aktieanalytiker på ABG Sundal Collier och Alfred Berg. Jacob har studerat finansiell ekonomi, ekonomisk historia samt statskunskap vid Stockholms och Uppsala universitet.

Styrelseuppdrag: Styrelseordförande i Novax och Skincity samt ledamot i Electra Gruppen,  New Moon och Odd Molly.