Stäng
Hem

Styrelse

I Axel Johnsons styrelse sitter för närvarande tio personer. Ordförande är, sedan mars 2015, Caroline Berg.

 

Caroline Berg, Styrelseordförande sedan mars 2015 och ledamot av styrelsen sedan 2014.
Caroline är också ordförande för Martin & Servera och Erik och Göran Ennerfelts fond för svensk ungdoms internationella studier samt för stiftelsen The Global Village. Caroline är vice ordförande för Nordstjernan samt ledamot av styrelsen i Axfast, Axfood, Dustin, Axel och Margaret Ax:son Johnsons Stiftelse, Brilliant Minds Foundation och Handelshögskolan SSE Advisory Board. Mellan 2006 och 2014 var Caroline direktör för Human Development och kommunikation på Axel Johnson. Caroline är hedersdoktor vid Handelshögskolan i Stockholm.

 

 

Marie Ehrling, Vice ordförande och ledamot av styrelsen sedan 2012.
Marie är styrelseordförande i Securitas och ledamot av styrelsen i Axel Johnson International. Vidare är Marie ordförande i Handelshögskolan SSE Advisory Board samt ledamot av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin (IVA). Tidigare var Marie styrelseordförande i Telia Company och vd för Telia Sonera Sverige. Dessförinnan arbetade hon för SAS-koncernen under 20 år i olika roller, bland annat som chef för SAS Airlines. Marie är hedersdoktor vid Handelshögskolan i Stockholm.

 

 

Antonia Ax:son Johnson, Ledamot av styrelsen sedan 1982.
Antonia var åren 1982–2015 ordförande i Axel Johnson. Hon är idag  styrelseordförande i Axel Johnson Holding och i Axel och Margaret Ax:son Johnsons Stiftelse. Hon är ledamot av styrelsen i Axfast och i Axel och Margaret Ax:son Johnsons Stiftelse för Allmännyttiga ändamål, Axel  Johnson Inc i USA, där hon även var ordförande  under 1985–2016, samt grundare och ledamot i Axfoundation. Hon var tidigare vice ordförande i Nordstjernan. Hon har även varit ordförande i Stockholms Stadsmission och Childhood  Foundation. Antonia är hedersdoktor vid  Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm samt Middlebury College, USA.

 

 

Tomas Franzén, Ledamot av styrelsen sedan 2018.
Tomas är styrelseordförande i bl.a. Bonnier News Group, TietoEVRY, Elajo och Sappa samt ledamot av styrelsen i bland annat Dustin och Hydroscand. Han var tidigare vd på Bonnier (2014-2018) och dessförinnan vd på Com Hem och Eniro.

 

 

 

Alexandra Mörner, Ledamot av styrelsen sedan 2005.
Alexandra är också arbetande styrelseordförande i Axfoundation, Antonia Ax:son Johnsons Stiftelse för Miljö och Utveckling samt styrelseordförande i Axel Johnson Inc. Alexandra är ledamot i flera styrelser inom Axel Johnson Gruppen, däribland Axel Johnson Inc., och har så varit sedan mitten av 90-talet. Hon var tidigare chef för Axstores Butikskedjor och dessförinnan Investment Manager på Novax.

 

 

Anna Ryott, Ledamot av styrelsen sedan 2018.
Anna är också arbetande styrelseordförande på Summa Equity. Hon har varit vd för Swedfund, den svenska statens utvecklingsfinansiär, generalsekreterare för SOS Barnbyar och vice generalsekreterare för UNICEF Sverige. Tidigare har hon också arbetat på McKinsey, Hagströmer & Qviberg och som byråchef och vice vd för Storåkers McCann. Anna är också styrelseledamot i bland annat Dagens Industri, Norrsken Foundation, UNDP SDG Impact, Cake Motorbikke och Löfbergs.

 

 

Jonas Samuelson, Ledamot av styrelsen sedan 2018.
Jonas är vd och koncernchef på Electrolux sedan 2016 och har varit på Electrolux sedan 2008. Han har tidigare arbetat inom bland annat SAAB Automobile och General Motors och är även ledamot av styrelsen i Polygon.

 

 

 

Ledamöter utsedda av arbetstagarorganisationer:

Anders Helsing, Ledamot av styrelsen sedan 2018.
Anders är anställd i Axfood IT AB och arbetstagarrepresentant för Unionen. Han är också arbetstagarledamot i Axfoods styrelse.

 

 

 

Lilian Mårelius, Ledamot av styrelsen sedan 2011.
Lilian är anställd i Åhléns och arbetstagarrepresentant för Handelsanställdas förbund.

 

 

 

 

Rasmus Tallén, Ledamot av styrelsen sedan 2000.
Rasmus är anställd i Martin & Servera och arbetstagarrepresentant för Handelsanställdas förbund. Han är också arbetstagarledamot i Martin & Serveras styrelse, ordförande i Handels Stockholmsavdelning och ledamot i Handelsanställdas förbund och LO-distriktet i Stockholms län.

 

Ledning

Mia Brunell Livfors, VD och koncernchef
Mia tillträdde som vd för Axel Johnson 2015 och var dessförinnan rådgivare och styrelseledamot i bolaget. Dessförinnan var Mia verksam inom Kinnevik i 22 år varav de senaste åtta åren som vd för Investment AB Kinnevik. Mia studerade på Ekonomlinjen vid Stockholms universitet.

Styrelseuppdrag: Ordförande i Axel Johnson International, Axfood, Dustin Group, KICKS och Åhléns. Ledamot av styrelsen i Martin & Servera, Stena AB, Svensk Handel och Efva Attling Stockholm.

 

 

Camilla Wideroth, Ekonomi- och finansdirektör
Camilla har jobbat inom koncernen sedan 2009, först inom Axel Johnson International och därefter på Axel Johnson AB som Head of group financial control. Innan dess jobbade Camilla i 15 år på KPMG, först som revisor och därefter som konsult i samband med börsbolagens införande av IFRS. Camilla studerade internationella ekonomlinjen vid Linköpings universitet.

Styrelseuppdrag: Ordförande i Amazing Brands, ledamot i Axel Johnson International, KICKS, Åhléns och Martin & Servera.

 

Jacob Wall, Direktör affärsutveckling
Jacob började på Axel Johnson år 2015 och är ansvarig för affärsutveckling. Jacob var tidigare partner och rådgivare vid företagsaffärer på ABG Sundal Collier och dessförinnan vice VD och medgrundare till hedgefonden Alcur samt arbetade i nio år som aktieanalytiker på ABG Sundal Collier och Alfred Berg. Jacob har studerat finansiell ekonomi, ekonomisk historia samt statskunskap vid Stockholms och Uppsala universitet.

Styrelseuppdrag: Styrelseordförande i Novax och Skincity samt ledamot i Electra Gruppen och New Moon.

 

 

Stina Andersson, Operativ chef (COO)
Stina började som operativ chef på Axel Johnson i januari 2019. Hon var tidigare strategi- och affärsutvecklingschef på Tele2 och dessförinnan investeringsdirektör och strategichef för Investment AB Kinnevik samt managementkonsult på McKinsey. Stina har en civilekonomexamen från Handelshögskolan i Stockholm med inriktning Finansiell Ekonomi, samt en CEMS Master i International Management från HHS och HEC i Paris.

Styrelseuppdrag: Ledamot i Axel Johnson International, Axfood, Eneo Solutions, KICKS, Novax, Skincity, Åhléns och Fram Skandinavien.

 


David Salsbäck, Direktör kommunikation och hållbarhet
David började på Axel Johnson år 2019 och kom då från rollen som kommunikationschef i Bonnierkoncernen. Dessförinnan arbetade han på kommunikationsbyrån JKL i Stockholm och i Bryssel. David har studerat  civilekonomutbildningen på Handelshögskolan i Stockholm med inriktning mot nationalekonomi.

Styrelseuppdrag: Ledamot i KICKS och Axfoundation.

 

 

 

 

Emma Claesson, HR-direktör

Emma började på Axel Johnson i mars 2020. Hon kom då närmast från rollen som HR-direktör på teknikkonsultföretaget AFRY (före detta ÅF Pöyry). Innan dess var hon HR-chef på SSAB och under tio år dessförinnan managementkonsult på Accenture. Hon har gått ekonomlinjen på Uppsala universitet.