Stäng
Hem

Axel Johnson säljer sitt innehav i Mekonomen Group

Axel Johnson AB och LKQ Corporation har träffat avtal om att LKQ Corporation förvärvar 26,5 procent av aktierna i Mekonomen Group från Axel Johnson AB.

Sedan Axel Johnson AB inträde som huvudägare i Mekonomen Group år 2006 har företaget utvecklats från en stark svensk aktör till att bli Skandinaviens ledande oberoende bildelskedja. Omsättningen har, med god och stabil lönsamhet, ökat från cirka 2,5 miljarder kronor år 2006 till närmare 6 miljarder kronor år 2015. Under åren har Axel Johnson stöttat Mekonomen i ett antal kritiska förvärv på den nordiska marknaden, i att göra Mekonomen till ett välkänt varumärke på den svenska marknaden, i utvecklingen av det egna produktvarumärket ProMeister, samt i utvecklingen av konsumentverksamheten.

LKQ Corporation är en av världens främsta distributörer av fordonsprodukter – inklusive reservdelar, komponenter och system som används för reparation och underhåll av fordon – samt specialfordonsprodukter och tillbehör.

– Vi är glada att LKQ blir största ägare i Mekonomen Group. Vi är övertygade om att Mekonomen Group kommer att gynnas av att ha en strategisk huvudägare med industriell erfarenhet och ett globalt perspektiv, säger Mia Brunell Livfors, VD, Axel Johnson AB.

– Mekonomen Group är välkända för sin kundservice och innovation, och vi har stor respekt för såväl kvaliteten på verksamhet som ledningen. Mekonomen Group kommer att drivas separat från LKQ:s övriga europeiska verksamhet, men vi ser fram emot att tillsammans med Mekonomen Groups ledning utvärdera områden där företagen tillsammans kan arbeta på ett ömsesidigt fördelaktigt sätt, säger John S. Quinn, koncernchef och VD för LKQ Europa.

För mer information vänligen kontakta Kerem Yazgan, kommunikationschef Axel Johnson AB, +46 70 289 29 99, kerem.yazgan@axeljohnson.se.

Om Axel Johnson AB
Axel Johnson AB är en av Nordens ledande handelskoncerner som bygger och utvecklar verksamheter inom handel och tjänster på den europeiska marknaden med tyngdpunkt i Norden. Koncernbolagen består idag av Axel Johnson International, Kicks, Martin & Servera (70%), Novax, Åhléns samt delägda börsnoterade Axfood (50%) och Dustin (25%). År 2015 omsatte totalt de idag hel- och delägda bolagen i Axel Johnson AB cirka 79 miljarder kronor och har omkring 19 000 anställda. Axel Johnson är ett familjeföretag i fjärde och femte generationen och ägs av Antonia Ax:son Johnson med familj.

Om Mekonomen Group
Mekonomen Group är Nordens ledande bildelskedja med egen grossistverksamhet, cirka 350 butiker och 2100 verkstäder vilka arbetar under Mekonomens Groups varumärken. Bolaget erbjuder ett brett utbud av prisvärda och innovativa lösningar och produkter för konsumenter och företag, och består av bolagen Meca, Mekonomen och Sørensen og Balchen.
www.mekonomen.com

Om LKQ Corporation
LKQ Corporation är en ledande leverantör av reservdelar och tillbehör till bilar och andra fordon. LKQ är också ledande inom konstruktion, tillverkning och leverans av bilglas. LKQ har verksamhet i Nordamerika, Europa, Kina och Taiwan. Huvudkontoret ligger i Chicago, USA.
www.lkqcorp.com