Annica Hagen ny vd på Åhléns

2020-06-28

Annica Hagen, tidigare Sverigechef på Nobia, blir ny vd för Åhléns och tillträder den 1 september. Hon efterträder Gustaf Öhrn som fortsatt kommer att vara knuten till Axel Johnson.

Annica Hagen kommer från rollen som Sverigechef samt EVP Brand Portfolio & Innovation på kökskoncernen Nobia. Dessförinnan har hon haft ledande roller med fokus på innovation, kundinsikt och produktutveckling på bland annat The Absolut Company och Electrolux.

Åhléns har under de senaste åren genomgått en omställning från traditionell varuhuskedja till att idag även ha en snabbt växande e-handel, ett fysiskt och digitalt marknadsplatserbjudande samt de nystartade verksamheterna Åhléns Outlet och Beauty Bargain. På bara tre år från att den lanserades har e-handeln växt i snabb takt till att 2019 omsätta över en halv miljard kronor, med sikte på att omsätta över 750 miljoner år 2020.

Mia Brunell Livfors, vd hos Axel Johnson AB och styrelseordförande Åhléns:

– I ett läge där Åhléns ytterligare ska accelerera sin omställning från varuhuskedja till ett bredare erbjudande med fokus på ökad e-handel, för att under de närmaste åren förbättra lönsamheten, är jag övertygad om att Annica Hagen är rätt person för vd-jobbet. Annica har en kombination av ett kraftfullt och inkluderande ledarskap och en expertis inom innovation och utveckling av kunderbjudanden, som kommer att vara mycket värdefull för Åhléns. Under Gustaf Öhrns ledning har flera viktiga steg tagits, med start av e-handel, transformation till marknadsplats och lansering av helt nya erbjudanden, och jag är glad över att Gustaf även framöver kommer att vara knuten till Axel Johnson så att vi även fortsatt kommer att kunna dra nytta av hans djupa branschkunnande.

Annica Hagen, tillträdande vd Åhléns:

– Att leda utvecklingen av ett av Sveriges mest välkända och uppskattade varumärken, på en marknad med snabb strukturell förändring och stenhård konkurrens, är en oemotståndlig utmaning. Utifrån min bakgrund med fokus på att utveckla konsumenterbjudanden i olika branscher ser jag fram emot att tillsammans med mina blivande kollegor på Åhléns fortsätta att driva på Åhléns omställning. Jag ser också fram emot att bli en del av Axel Johnson-koncernen vars kombination av ett långsiktigt perspektiv, affärsfokus och starka värderingar tilltalar mig starkt.

Gustaf Öhrn, avgående vd Åhléns:

– När jag lämnar över stafettpinnen till Annica sista augusti kommer jag att ha haft drygt fyra extremt händelserika år på Åhléns. Även om stora utmaningar kvarstår är jag stolt över vad vi har åstadkommit tillsammans, som bland annat resulterat i en enorm kulturförflyttning där vi har tagit gigantiska digitala kliv och lanserat många nya spännande initiativ för framtiden.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Weronica Nilsson, PR- och Kommunikationschef Åhléns
e-post: wni@ahlens.se
tfn: 0701-981123