Stäng
Hem

Under 2019 tog Axel Johnson sina första steg in på solenergimarknaden genom investeringar i Alight och Otovo. Under 2020 och 2021 har ytterligare investeringar gjorts och ambitionen är att, med fortsatta investeringar i ledande nordiska bolag med europeiska ambitioner, bygga en verksamhet som på sikt kan bli en betydande del av Axel Johnson.

Sedan 2010 har sol vuxit snabbare än något annat energislag. De ramar som sätts av de globala klimatmålen har haft betydelse. Men långt viktigare är att de ekonomiska förutsättningarna för sol har förändrats i grunden, till att i dag vara ett konkurrenskraftigt alternativ för både företag och hushåll.

Johan Bergström, vd för AxSol:

”Solenergi är en mycket snabbväxande sektor som karaktäriseras av entreprenörskap och innovation. Marknadens spelare utvecklar på olika sätt en ekonomiskt konkurrenskraftig och miljövänlig energikälla, och är viktiga drivkrafter i att adressera den globala uppvärmningen. AxSols bolag är starkt positionerade för tillväxt på den europeiska marknaden, som står inför en mycket spännande utveckling under de kommande åren”.

Siktet är inställt på att som en aktiv ägare bidra till bolagens tillväxt och europeiska expansion, och därtill överväga ytterligare investeringar inom området. Förutom de starka långsiktiga tillväxtutsikterna har investeringar i solenergibolag också en  värderingsmässig passform för Axel Johnson:

”För att klara klimatmålen måste en rad förändringar till, men ska man lyfta en av dessa så är övergången till fossilfri energiproduktion den viktigaste. För ett bolag som Axel Johnson, som länge betonat företags ansvar att ha en positiv påverkan på samhället, är det såklart fantastiskt roligt att vara med och bygga bolag som bidrar till den omställningen”, säger Johan Bergström.

Våra bolag

För oss på Axel Johnson är handel något som utvecklar människor och bygger samhällen. Genom våra bolag träffar vi över en miljon kunder om dagen. Vi ska vara en positiv förändringskraft i de samhällen de är en del av.

Axel Johnson International är en industrigrupp som förvärvar och utvecklar teknikföretag inom utvalda nischmarknader. >
Axfood är ett av Sveriges ledande bolag inom dagligvaruhandeln med ambitionen att leverera bra och hållbar mat. >
Dustin är en ledande onlinebaserad IT-partnemed verksamhet i Norden och Nederländerna. >
Åhléns är Sveriges ledande varuhuskedja med skönhet, hem och mode under ett och samma tak. >
Novax är Axel Johnsons investeringsbolag som letar upp tillväxtföretag som söker partner för att växa. >
KICKS är Nordens ledande skönhetskedja och erbjuder ett helhetskoncept inom makeup, doft, hudvård och hårvård. >
Martin & Servera är Sveriges ledande restaurang- och storköksspecialist. >
Sedan 2010 har sol vuxit snabbare än något annat energislag. >