Martin & Servera förvärvar Galatea

Martin & Servera förvärvar Sveriges ledande öl- och vindistributör Galatea Spirits AB och stärker därmed sitt erbjudande till målgruppen restauranger.

Martin & Servera kan nu erbjuda en helhetslösning vad gäller distribution av vin, sprit och öl till den svenska marknaden för samarbetande producenter. Galatea är idag marknadens ledande importör av öl och har ett brett sortiment med både starka varumärken och ett stort utbud av specialprodukter.

– Martin & Serveras erbjudande till restaurangmarknaden förstärks genom affären med Galatea och vi blir dessutom en mer attraktiv distributionspartner för många vinproducenter. Det här är en affär som är strategiskt viktig för Martin & Serveras tillväxt, säger Håkan Åkerström, vd Martin & Servera.

Genom förvärvet av Galatea får Martin & Servera en etablerad och kostnadseffektiv distribution till Systembolaget vilket ger en styrka i inköpsaffären. Martin & Servera kan nu erbjuda samarbetande vinproducenter distribution, inte bara till restaurangmarknaden, utan också till konsumentmarknaden via Systembolaget.

Dessutom stärker Galateas produktportfölj Martin & Serveras erbjudande till restaurangmarknaden, inte minst på ölsidan. Galatea har ett brett sortiment av s k craft beer (specialöl, mikrobryggerier), vilket är ett växande segment både på restaurang- och konsumentmarknaden.

– Galatea kommer att utveckla den position man har idag inom ölsegmentet och samarbetet inom Martin & Servera-gruppen innebär en ökning på vinsidan, säger Håkan Åkerström, vd Martin & Servera.

Galatea kommer fortsatt att drivas som ett fristående dotterbolag inom Martin & Servera-gruppen.

Konkurrensverkets godkännande efter den konkurrensrättsliga prövningen är ett villkor för affärens genomförande.

Kontakt:

Håkan Åkerström, vd Martin & Servera, hakan.akerstrom@martinservera.se, 08-672 84 10

Christina Gezelius, informationschef, christina.gezelius@martinservera.se, 0708-13 64 02

Torbjörn Sundwall, vd Galatea, torbjorn@galatea.se, 0707-42 63 25

Mer om Martin & Servera

Martin & Servera är Sveriges ledande restaurang- och storköksspecialist som ägs gemensamt av Axel Johnson AB och familjen Oldmark. Martin & Servera bildades den 1 januari 2012, som ett resultat av fusionen mellan Martin Olsson och Servera R&S. Martin & Servera består av Martin & Servera Restaurangdistribution samt dotterbolagen Grönsakshallen Sorunda, RP Frukt, Fällmans Kött och Martin Olsson Cashar.

Mer om Galatea

Galatea är ledande importör och distributör på den nordiska marknaden med försäljning till Systembolaget och till restaurangmarknaden. Öl utgör merparten av bolagets verksamhet med fokus på den snabbväxande marknaden av s k craftöl. Utöver detta säljer man glögg och vodka och producerar öl under varumärket S:t Eriks i ett egenägt bryggeri i Sigtuna. Galatea har ca 70 anställda och en omsättning på 483 miljoner kronor (netto 2013/2014).